Jaz proti tebi, mi proti vam

Lepo je vidno pri nogometu recimo. Na začetku je vaški dvoboj, se tolčejo med seboj kot da bi šlo na življenje ali smrt. Tudi kakšni pretepi, zamere, sovraštva se znajo roditi iz tega – v ekstremnih primerih. Potem se ti dve vasi združita, in skupaj kot občina/mesto/klub igrajo proti drugemu mestu. Vsa notranja nasprotja se pozabijo, kajti sedaj je tekmec sosednje mesto. Vse enako. Zamere, sovraštva, zmerjanja, pretepi,… Država proti država, celina proti celini.

Vedno navijamo za svoje, nasprotnike pa zaničujemo. Svojo vas, mesto, državo, narodnostno skupino (tega je sicer malo), celino. Seveda, ne pride vedno do pretepa in velikega sovraštva, vendar je pa kljub vsemu prisotno neko zaničevanje, neko nasprotovanje. “Mi smo več kot vi, mi smo boljši, vi nimate pojma.

Na videz precej nedolžna stvar, ki je še kako vidna tudi pri mladostnikih. A ta nedolžna stvar se zna izjemno hitro razviti v strahovita grozodejstva. Vojne med državami in še huje, spopadi med religijami, med različnimi vejami iste religije. To pa niso več heci.. “Mi imamo edini prav, vi ste grešniki, skrunite edinega pravega Boga, zato lahko z vami naredimo kar hočemo.” Kaj vse to prinese tudi vemo.

Zametki, kot že rečeno, so vidni pri najbolj nedolžnih stvareh – navijanje recimo, četudi na videz miroljubno.. Ta potreba po nasprotovanju, ta potreba po ločevanju je povsod prisotna; mi zavedni, proti nezavednimi; mi vegeterjanci, proti mesojedcem; mi to in ono, proti onim, ki nimajo pojma… Ne glede na to, kako smo si podobni, vedno iščemo in se osredotočamo na razlike in iz teh razlik potem naredimo štalo..

In takemu stanju se ironično reče “NORMALNO.” Seveda je “normalno,” kajti vsi tako počnejo – praktično vsi. Ampak če je to normalno, potem je ta normalno v resnici precej NOR. Vojne niso povzročali “nori” kriminalci, vojne so bile vedno povzročene s strani “normalnih” in celo spoštovanih državljanov. Tibetanci in Romi..
 

Sedaj pa vprašanje, ali je to del naše prave narave, ali pa je to neka podedovana (ali kakorkoli že) napaka, nedelovanje – izvirni greh mogoče?

Ko grem globlje vase, vidim, da tak način je zelo drugačen od naše prave narave, da je v resnici kot nek tujek, kot nek parazit (ego), ki deluje znotraj nas.. Dobra stran tega pa je, da je to možno preseči – in dokaj enostavno. Za začetek je zelo osvobajajoče, ko človek spozna, da mu ni potrebno verjeti vsaki misli… Je pa potrebna velika mera vztrajnosti, iskrenosti in odločnosti.