Možganska slepota

Da ne gre vsega zaupati (zavestnemu) um-u/razumu/možganom že vemo, dodatno pa to dokazujeta tudi naslednja dva primera optične iluzije – oba sta izredna.


Test pozornosti http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4

Nezmožnosti možganov, da bi videla medveda se reče ‘nenamerna slepota’ (inattention blindness). Gre za to, da je človek preveč koncentriran na nek delček dogodka in zaradi tega spregleda ostale, prav tako pomembne stvari. Po domače povedano, človek lahko nekam gleda in marsičesa velikega ne vidi oz. zavestno ne zazna.

Če to prevedem na tematiko spletne strani; človek, ki ima pred očmi izključno nek cilj, neko izpolnitev v prihodnosti, ne more zaznati lepote v sedanjosti. Njegova zavest je osredotočena na nek dogodek v prihodnosti.. ker pa prihodnost nikoli za dalj časa ne pride, je človek večino časa nesrečen, kljub temu, da je ogromno lepote okoli njega že v tem trenutku.
 

Drugemu primeru se reče ‘slepota spreminjanja’ (change blindeness). Na primeru boste videli dve sliki, ena je original, drugi pa nekaj bistvenega manjka. Kaj manjka? Na začetku bo mogoče malo zateženo, ampak s časoma se človek ulavfa.

PRIKAZ. Je java applet; z desnim klikom lahko (1) menjavate hitrost, s katero se dve sliki spreminjati, in (2) izbirate med večimi scenariji. Malenkost več o sistemu pa na začetni strani. Primer iz strani:
vecerja

Pri tem primeru pa bi lahko rekel, da je dobro viden tudi s pomembnostjo “prvega vtisa.” Ko nekoga vidimo, si o njem zgradimo več ali manj določeno podobo in kasneje jo je precej težko spremeniti, tudi če se je ta oseba precej spremenila.
 

Če pa koga kaj več zanima o ozadju tega, je pa kar nekaj informacij na internetu… kot pri vsaki stvari..

One thought on “Možganska slepota

 1. IGOR

  “It’s easy to miss something you are not looking for.” V prevodu bi se reklo, da je zelo lahko zgrešiti nekaj,česar ne iščemo.Če pa naredimo obrat, se nam zapiše : “It’s easy NOT TO MISS something you are looking for.”……. ali v prevodu : po drugi strani pa je prav enako lahko NE zgrešiti nekaj ( pravzaprav vse !), kar iščemo …… Hecna stvar, vendar tako je.

  In na tem mestu se lahko samo še enkrat spomnimo enega od zakonov karme,ki trdi da kamorkoli že greš, tja tudi prideš ….. (v originalu: “Wherever you go, there you are !”).

  Pa še se lahko spomnimo nasveta Svetega Sina Božjega, ki nam je že dolgo tega nazaj predlagal, naj iščemo RESNICO, ker nas pač samo ona lahko osvobpdi naše karme ( usode ).

  In lahko se tudi spomnimo na pomebnost t.i. oddaljenega pogleda (Claude Levi Strauss ).

  In na ta način prvi video postane hudo pomembna zadeva …

Comments are closed.