Category Archives: Skrivnosti besed

Skrivnosti besed – sedanjost

Sedanjost prevedena v angleščino postane ‘present.’ Ampak ‘present’ prav tako pomeni:
– prisoten, navzoč
– darilo

Pomeni še dve druge stvari, vendar predvsem trojica “sedanjost – prisotnost – darilo” pove zelo veliko. Tu notri se skriva enih največjih resnic; sedanji trenutek je največje darilo, ker je konec koncev vse kar obstaja. Kadar smo v sedanjem trenutku, smo pozorni, smo s tem kar se dogaja in to je izjemno olajšanje, to je izjemno darilo. Kajti tedaj vstopimo v območje brezčasnega, ko minute in ure kar minevajo, v območje sreče in veselja in miru in ljubezni. To je meditacija.

Kako pa to nekdo doseže je pa od vsakega posameznika odvisno, kajti brez meditacije ni življenja. Alkohol, adrenalin, droge, igrice, filmi, muzika, knjige.. vse to nas popelje v sedanji trenutek, v prisotnost, v območje brezčasnega in brezčasno je največje darilo.

Skrivnosti besed – sodelovanje

Če razdelimo besedo, dobimo ‘so’ & ‘delovanje’. Kar pomeni delovati skupaj, v isto smer. Da se to bolj izplača kot če vsak gleda le nase, so pogruntali že osli.

sodelovanje je boljše kot tekmovanje

Mi nismo privezani, oziroma vsaj mislimo, da nismo privezani. Saj se posledice pokažejo na daljši rok. Enako velja četudi je nekdo navidezno močnejši.

Tako kot nobelov nagrajenec za ekonomijo John Forbes Nash v filmu Čudoviti Um (Beautiful mind) izpopolni Adam Smithovo trditev, da najboljši rezultat pride, ko vsak posameznik v skupini dela kar je najboljše zanj:

Najboljši rezultat pride, ko vsak posameznik v skupini dela kar je najboljše zanj IN za skupino.

Na nek način to pomeni: “Boljše sodelovati kot tekmovati.” Bi to enako veljalo, če vzamemo kot skupino državo, celino, celo človeštvo, celo Zemljo? Continue reading

Skrivnosti besed – osebnost

Osebnost v angleščini pomeni ‘personality’, oseba pomeni ‘person’. Persona pa izhaja iz stare Grčije; nanaša se na maske, ki so jih igralci uporabljali v gledališču. Igralec (prava oseba) z določeno masko predstavlja nek lik (namišljeno osebo). Per-sona ima prav tako pomen v latinščini, označuje stvar, skozi (per) katero prihaja zvok (sona).

Socialne maske

Če pogledate na internetu, vidite, da se te maske nanašajo predvsem na socialno vlogo. Razno razni protokolarni zahtevki; komu se je potrebno nasmehniti/prikloniti, katerega se ne sme pogledati, kako se je potrebno obleči in te neumnosti. Potem so tu pravila obnašanja na delovnem mestu, v mrežnem marketingu, taktika za pridobivanje prijateljev/partnerjev in tako naprej. Skratka, vse vrste socialnih vlog. Pristna osebnost je prekrita s kupom socialnih mask, odvisno pač od vloge, ki jo igramo.

Vendar, če je tega preveč, to na dolgi rok ne deluje. Bral sem neko študijo, ki je pokazala, da so trgovke močno nagnjene k depresiji. To pa zaradi tega, ker kažejo vesel obraz, čeprav v notranjosti čutijo drugače. Tako se v telesu ustvarja dodatna napetost, ki je obsojena na to, da ostane zaprta. A nekako se mora sprostiti zato išče druge izhode.

Vedno maske

Kaj pa takrat, ko smo taki kot smo, ko ne igramo. Bi lahko rekli, da tudi takrat nosimo maske? Smo srečni, veseli, žalostni, jezni,.. vedno kažemo svoj pravi obraz. V nekem trenutku sem jezen in pokažem jezo, v naslednjem trenutku sem vesel in takrat pokažem veselje – so to tudi moje maske? Če so to maske, kaj v resnici zakrivajo, kaj potem predstavlja pravi obraz? Continue reading

Skrivnosti besed – odgovornost

ali vse se skriva v pomenu/tvorbi besede

‘Odgovornost’ v angleščini pomeni “responsibility”, ta je v resnici sestavljenka iz dveh besed ‘response’ in ‘ability’ (‘odziv’-‘zmožnost’). Prevzeti odgovornost za nekaj pomeni zmožnost odzivanja.

Zadetek v črno. Ker toliko časa dokler bomo krivili druge za svoje težave in probleme, toliko časa bomo ostali pasivni. Starši, partner, otroci, tašča, sorodniki, sodelavci, šefe, država, kuščarji, podgane,.. Res je, starši so krivi da se tako obnašamo, saj so nam oni vsilili družbene navade/norme. Vendar starši niso znali boljše, njihovi starši tudi ne,… in tako bi lahko prišli na sam začetek velikega poka.

Tudi država večinoma ne zna, nekateri sicer mogoče res skrivajo neka znanja, vendar to v tem času ne more biti in ne sme biti več izgovor. Ta znanje je več kot dostopno, informacij/tečajev je več kot dovolj – na tej in podobnih spletnih straneh ga najdete. Sedaj je pa vse kar je potrebno narediti to, da se zbezate iz svoje lene in “varne” luknjice in začnete Živeti. Continue reading

Skrivnosti besed – levica in desnica

Predvsem politična levica in desnica. V ZDA je to veliko bolj očitno, tam pravijo levo in desno krilo (left and right wing). Levo in desno krilo česa? Ptica? Kdo ali kaj potem predstavlja glavo?

Vemo pa tudi, da ptica ne more leteti zgolj z enim krilom, rabi obe krili. Povedano po domače, če hoče ta skrita elita nemoteno vladati pod preobleko demokracije, rabi tako levo kot desno krilo. Enkrat so eni na oblasti, drugič drugi. Na videz se razlikujejo v nekaterih pogledih in predvsem v načinu vladanja – eni so bolj prijazni (mati) drugi bolj nasilni (oče), načrt gre pa po svoji poti lepo naprej. Continue reading