Category Archives: ŽŽ-Ostalo

Nostalgija

Tkole smo se imeli pa včasih..

Stara ‘podatkovna baza’/blog do septembra 2008 (ta izgled bloga ni bil nikoli objavljen/uporabljen), torej že TRI leta nazaj..

(Zapisi/članki nujno ne odsevajo sedanjih stališč avtorja.. oziroma, jedro je resnično. Pozoren bralec bo to opazil.)

Miroljubni bojevnik

Miroljubni Bojevnik (Peaceful Warrior)Film Miroljubni bojevnik (Peaceful Warrior) je eden najboljših filmov, ki dvigajo zavest in nazorno prikaže življenjske resnice. Predvsem resnici “pot je cilj” in “sedanji trenutek je vse kar obstaja.”

Priporočam ga predvsem ljudem z velikimi življenjskimi pričakovanji; vsem mladim, športnikom, uspešnim podjetnikom,.. Oziroma vsem ljudem, ki mislijo, da rabijo (le še eno) stvar/osebo/dogodek, da bodo do konca življenja srečni.

Najbolj pa me je pri tej zgodbi navdušilo to, da je Dan študent, ki ima VSE; dobro telo, veliko denarja, uspešen je v šoli, veliko prijateljev, punce ga obožujejo,.. A kljub vsemu ga nekaj globoko v sebi muči, čez dan si tega ne prizna, ponoči pa zaradi tega težko spi. V iskanju odgovorov naleti na človeka, ki mu razkrije modrosti življenja. Continue reading

The Beatles – Revolucija

..se lahko zgodi le od znotraj, le v glavi. Prava revolucija je duhovna revolucija ali če povem še drugače, prava revolucija je OSVOBODITI svoj UM, ni rešitve v negativnosti in uničevanju ter nato upati, da bo vse v redu. To je ugotovil tudi Bob Marley: “Rešite se umskega suženjstva, nihče, razen nas samih, ne more osvoboditi našega uma.” The Beatles-i pa porečejo tole: Continue reading

Video gradivo v slovenščini

Četudi ne znate angleščine, je kljub vsemu nekaj dobrega materiala s slovenskimi podnapisi oziroma v celoti v slovenskem jeziku.

Oddaje v slovenskem jeziku

Continue reading

Navodilo za branje

Veliko je napisanih interpretacij in razlag in mnenj, a naj ne služijo kot neke končne resnice. Največ kar besede lahko naredijo je to, da so zelo dober kazalec proti resnici, ki je vedno preko razuma in zato preko besed. Bistveno je spoznanje, brez tega so besede prazne, postanejo ovira, dogma, religija. Do spoznanja pa mora priti vsak na svoj lasten način, zato je potrebno lastno raziskovanje in poglabljanje.

Marsikdaj bo zgledalo, da koga napadam ali proti nekomu pišem. Tu opozarjam, da v teh besedah ne išči napak drugih, bodisi posameznikov bodisi institucije, temveč le svoje. Kajti družba in njeni predstavniki so vedno naš lasten odsev, vedno nam odsevajo nekaj, kar tudi mi sami skrivamo v sebi in si ne upamo priznati. Zatorej bodimo hvaležni družbi, da nam to odseva in uporabimo za svoj razvoj. V nasprotnem primeru, če iščeš napake v drugih, v sebi jih pa ne vidiš, lahko tako branje teh in podobnih tekstov le še dodatno škodi. Continue reading

Steve Jobs – Ostanite lačni, ostanite norčavi

Po novem je govor preveden v slovenščino in z integriranimi slovenskimi podnapisi. Govor, ki je pa milo rečeno fantastičen, vsebuje ogromno modrosti prikazane na praktičnih primerih. Kar govorijo v mnogih knjigah, v mnogih mitih, kar poje Enigma recimo, to vse tudi Steve Jobs živi. Verjetno mi ne bomo tako uspešni kot on, kljub vsemu pa so te univerzalne modrosti na poti notranje sreče, ki jih je zelo smiselno upoštevati.

O povezovanju točk/dogodkov, o zaupanju intuiciji in srcu, o zaupanju v življenje:

Kajti verjeti, da se bodo točke v življenju povezale, ti bo dalo zaupanje, da slediš svojemu srcu četudi te vodi stran od dobro znane poti, in to bo naredilo vso razliko.

Ne dopusti, da te glas mnenja drugih odtegne od tvojega notranjega glasu, in najpomembnejše, imej pogum, da slediš svojemu srcu in intuiciji. Nekako že vesta, kar si resnično želite postati. Vse ostalo je postranskega pomena.

O življenjskih lekcijah:

Takrat se je zdelo kot zdravilo slabega okusa vendar se mi zdi, da ga je pacient potreboval. Včasih vas bo življenje udarilo v glavo s kosom opeke. Ampak ne izgubite vere.

Imej rad tisto kar delaš ali pa najdi način kako opravljati neko delo, da ti bo v zadovoljstvo. Če še nisi našel, išči naprej, ne zadovolji se z nečim kar ti ne ustreza. Stara modrost potrpeti, tu ne deluje:

Vaše delo bo izpolnjevalo velik del vašega življenja in edini način, da ste resnično zadovoljni je, da počnete tisto, kar je za vas enkratno delo – dobro delo. In edini način, da opravljate dobro delo je, da ljubite tisto, kar počnete. Če ga še niste našli, iščite naprej in se ne ustalite. Kot pri vseh srčnih stvareh boste vedeli in začutili, ko ga najdete.

Vsak bo nekega dne umrl, potrebno se je zavedati tega. Zakaj bi torej metali čas in energijo nekam, kamor nam ne ustreza, zakaj bi živeli življenje nekoga drugega. Pri tem nam koristi vprašanje:

Če bi bil danes moj zadnji dan mojega življenja, ali bi storil karkoli od tega, kar nameravam početi danes?

Kajti skoraj vse – vsa zunanja pričakovanja, ves ponos, ves strah pred osramočenjem ali porazom in neuspehom – vse te reči odpadejo pred obličjem smrti – in pusti le tisto, kar je bilo zares pomembno. Zavedanje, da ‘boš umrl’, je najboljši način, ki ga poznam, da se izogneš pasti, ki te vodi k razmišljanju, da imaš kaj izgubiti. Si že gol. Zato ni nobenega razloga, da ne bi sledil svojemu srcu.

Ko se človek/znanost zapre v dogme, ko misli da je že vse pogruntal in ve vse kar je za vedeti, tedaj je konec z njim. Zato ostani večni začetnik, večni otrok. Ali povedano drugače:

Ostanite lačni. Ostanite norčavi.

 


http://video.google.com/videoplay?docid=6791277826275399315
Continue reading

Tehnične zadevšne

V zadnjih dneh sem naredil malo sprememb na strani.

Najprej sem videl, da je stran v Internet Explorerju 6 (IE6) grozna in sem to urihtal. Danes sem pa po mailu dobil še sporočilo, da je spam zaščita prehuda – da nobenega komentarja ne spusti skozi. Preiskava dogodka še poteka. Se mi je malo čudno zdelo, kako da ni malo več komentarjev, vendar nisem poštekal, da bi lahko imelo kaj povezave s spam zaščito.

Se oproščam za tehnične pomankljivosti, vas pa hkrati prosim, da če bo še kaj takega, me lahko mirno obvestite po e-mailu.

Predsednik nagovori medije

Že velikokrat sem omenil tale govor John F. Kennedy-a, 27. aprila leta 1961. Sedaj je končno preveden v slovenščino.

Dame in gospodje, beseda tajnost je neprijetna v svobodni in odprti družbi. In mi kot ljudje, smo po naravi in zgodovinsko proti tajnim družbam, tajnim prisegam in tajnim postopkom. Dolgo časa nazaj smo se odločili da nevarnosti prekomernega in neupravičenega prekrivanja dejstev močno presegajo nevarnosti, zaradi katerih naj bi bilo to opravičeno. Celo danes je malo vrednosti v nasprotovanju grožnjam zaprte družbe s posnemanjem njenih samovolnjih omejitev. Celo danes je malo vrednosti v ohranitvi naše države, če naše vrednote ne preživijo skupaj z njo. Obstaja zelo velika nevarnost, da bo naznanjena potreba po povečanju varnosti zasežena s strani tistih, ki nestrpno hočejo razširiti njen namen do skrajnih meja uradne cenzure in prikrivanj. Tega ne nameravam dopustiti do obsega, ki je v moji kontroli. In noben uradnik moje administracije, naj bo njegov položaj visok ali nizek, civilen ali vojaški, ne sme interpretirati mojih današnjih besed kot izgovor za cenzuro poročil, da zaduši nesporazume, da prikrije naše napake, ali prikrije tisku in javnosti dejstva, ki si jih zaslužijo vedeti.


http://www.youtube.com/watch?v=r4qqJPBZxTY

Kajti po vsem svetu nam oporeka enotna in kruta zarota, ki računa predvsem na tajne posle za širjenje svojega vpliva – na infiltraci namesto invaziji, na prevratu namesto izboru, na ustrahovanju namesto svobodni izbiri, na gverilstvu ponoči namesto vojske podnevi. To je sistem, ki je vpoklical ogromna človeška in materialna sredstva v močno povezano zgradbo, v zelo učinkovito mašinerijo, ki vključuje vojaške, diplomatske, obveščevalne, ekonomske, znanstvene in politične operacije. Njihove priprave so tajne, ne javne. Njihove napake so zakopane, ne na naslovnicah. Njihove disidenti so utišani, ne poveličevani. Noben strošek ni vprašljiv, nobena govorica natisnjena, nobena skrivnost razkrita. Continue reading